Logo handlingsplanen for elvemusling

Vassdragsnavn: Litleåna

11010004
Beskrivelse:
Forekomst av elvemusling i Litleåna var kjent fra før gjennom funn av et levende individ. Elva er ca 6,5 km lang og er en omløpskanal for anadrom fisk som søker til hovedvassdraget der kraftutbygging er vandringhinder. Vannkvalitet ble klassifisert ihht Vannforskriften av Kaurin og Langelo (2015) og vurdert som moderat. Egne observasjoner og Ausen (2015) bekrefter at potensiell vertsfisk, laks eller ørret, er til stede og at rekruttering skjer. To strekninger, en i nedre og en i midtre del, ble undersøkt i 2015. Muslinger ble kun funnet i Litleåna på en (nedre) stasjon i 2015. Seks elvemuslinger ble funnet her. Den yngste var 69 mm lang, og ble vurdert til åvære ca. 15 år gammel. Tilstanden i Litleåna vurderes generelt til å være dårlig egnet for rekruttering hos elvemuslingen i dag (Sandaas & Enerud 2015).
Trusler:
Avrenning fra jordbruk
Beitedyr som krysser elva
Tiltak:
Tiltak for å sikre bestanden av elvemusling er en stor utfordring slik tilstanden er i dag. Tilførsel av næringsstoffer til vassdraget må reduseres kraftig, beitedyr må gjerdes ut fra elva, god og stabil vannføring gjennom Liltåna må sikres og substratet på potensielt egnede strekninger (stasjonsområdene) må renses ut med maskinkraft slik at et rent og egnet substrat kan utvikles, og eventuelt suppleres med egnet gytegrus.
Laks/sjøørret:
Nåværende Tetthet: Sporadisk
Kvalitet:
Verneform:
Funnår: 2015
Kartlegginsstatus: Påvist
Kartleggingsehov:
Kommuner tilknyttet: Eigersund

Bilder:

0 bilder

Kilder:


Navn: Sandaas, K. & Enerud, J. 2015
År: 2015
Tittel: Elvemusling Margaritifera margaritifera i Litleåna i Hellandsvassdraget. Eigersund kommune. Rogaland fylke 2015.
Link: http://fmtl.gislink.no/elvemusling/kilder/ID_588.pdf
Kildetype: Litteratur
Elvemusling i Norge
Statsforvalteren i Trøndelag, Miljøvernavdelingen, Kristian Julien SFTL
Norsk institutt for naturforskning, Bjørn Mejdell Larsen NINA