Logo handlingsplanen for elvemusling

Vassdragsnavn: Kvednabekken

11010008
Beskrivelse:
Kvednabekken er om lag 1 km lang og har et fall på 37 meter. Utløpet av Kvedabekken ligger ca 600 meter øst for utløpet av Sauabekken hvor det tidligere er dokumentert og gjort undersøkelser av elvemusling. Både Kvednabekken og Sauabekken tillhører vannforekomsten «Eikesvatnet bekkefelt» med ID 027-312-R.

Det er ikke fra tidligere registert (gjennom skriftlig dokumentasjon) elvemusling i Kvednabakken, men på bakgrunn av informasjon om observasjon er det i 2021 gjort en telling av elvemusling fra utløpet om lag 750 m oppover bekken, med bruk av vannkikkert. Tellingen ble avsluttet der kraftlinjene krysser bekken.

Tellingen er begrenset til muslinger som var synlige på overflaten av elvebunnen og fanger derfor ikke opp individer som er begravd i sedimentet.

Den undersøkte delen av bekken er delt inn i tellesoner/segmenter (1- 11). Det ble gjort lengdemålinger av levende og døde elvemuslinger som ble funnet i segment 1 til 8 og delvis fra segment 9. Alle døde muslingskall fra ble tatt ut av bekken for mellomlagring hos Statsforvalteren i Rogaland.

Det ble funnet totalt 649 levende elvemuslinger og 46 skall fra døde muslinger. Skall/døde individer utgjør om lag 7 % av totalt antall registrerte individer. Det ble funnet elvemusling i alle segmentene med unntak av segment 6. Segment 6 er et bratt parti av bekken, like nedenfor Eigesveien, med mange små fosser hvor det var vanskelig å telle. Denne strekningen ble bare delvis undersøkt. De høyeste tetthetene ble funnet i segment 5 og i de øvre delene fra segment 8-11.

Det ble gjort lengdemålinger av totalt 360 levende muslinger og 46 skall/døde individer. Lengdefrekvensfordeling i bestanden viser to tydelige modaltopper som er aldersklasser med høy overlevelse: Den første modaltoppen er muslinger i lengdeintervallet 50-55 mm og den andre toppen i lengdeintervallet 80-85 mm. Den største muslingen målte 99 mm og ble registret i segment 8.

De minste levende muslingene (<40mm) ble i hovedsak funnet i øvre del av segment 3b, segment 5, nedre del av segment 7 og i segment 8. I nedre del av segment 7 ble det også funnet svært små skall fra døde muslinger(<15mm). Segment 7 er i sin helhet preget av kanalisering og er ifølge lokal informasjon nylig senket noe. Store deler av strekningen har dyp mudderbunn, men nedre del er preget av sandbunn. Den minste levende muslingen ble funnet i nedre del av segment 7 og målte 20 mm (figur 7). Øvre deler av segment 3b hadde også sandbanker som kan være godt egnet for rekrutering og potensielle undersøkelser av rekrutering med graving i sedimentet.

Kantsoner og kantvegetasjon var i all hovedsak naturlig og velutviklet i store deler av det undersøkte området med unntak østsiden av segment 2 og 3 hvor bekken grenser til beiteland, samt segment 7 og sørøstlig side av segment 8 hvor bekken grenser til oppdyrket mark.

Det ble observert ungfisk av ørret i hele den undersøkte elvestrekningen. Det ble ikke registrert menneskeskapte vandringshinder for fisk i bekken. Nedre del av Kvednabekken kan derfor ansees som tilgjengelig for laks og sjøaure.
Trusler:

Tiltak:

Laks/sjøørret: Ja
Nåværende Tetthet: God
Kvalitet:
Verneform:
Funnår: 2021
Kartlegginsstatus: Påvist
Kartleggingsehov:
Kommuner tilknyttet: Eigersund

Bilder:

0 bilder

Kilder:


Navn: Sandring, S. Ege, S-K. Røyneberg, Trine. 2021
År: 2021
Tittel: Kartlegging av elvemusling i Kvednabekken, Eigersund kommune 2021
Link: http://fmtl.gislink.no/elvemusling/kilder/ID_885.pdf
Kildetype: Litteratur
Elvemusling i Norge
Statsforvalteren i Trøndelag, Miljøvernavdelingen, Kristian Julien SFTL
Norsk institutt for naturforskning, Bjørn Mejdell Larsen NINA