Logo handlingsplanen for elvemusling

Vassdragsnavn: Vikabekken

17180003
Beskrivelse:
Leksvik kommune undersøkte området i 1998. Vikabekken fra Ramdalsvatnet og ned til Innerlangen. Her var tettheten av muslinger stor, men det ble ikke funnet små muslinger. Undersøkelser i elvegrusen ble ikke gjort. Området med mange muslinger starter ca. 150 meter vest for Innerlangen der et stille/dypere parti av bekken går over til en grunn del med litt mer fall. De første funnene ble gjort like ved ved der østiden av bekken er merkat av utgraving for å kjøre over med traktor. bak en større stein ble det funnet 6-7 ind. med middels størrelse, en ble målt til 77 mm. Nedefor dette ble det funnet noen på en strekning på ca. 10 meter, og her var det tydelig at elva hadde vært brukt som kjørevei for traktor for mange år siden. Videre oppover dette partiet av bekken ble det gjort svært mange funn, og det var tildels lett å finne ansamlinger på 3-5 ind. eller flere. Nedenfor mange av muslingene var det små, hvite, slimaktige, korte, milimeterstykke utsondinger med (glochidielarver) som gjorde det lettere å finne muslingene. Glocheidene var etter nærmere undersøkelser døde. Videre ble det funnet en 40 meter lang strekning bredde 4-5 meter, hvor det stod klynger av muslinger med middels størrelse, 80-90 mm, med en avstand på 1-2 meter mellom klyngene. Bunnsubstratet bestod av mye stein der muslingen var. Tett nedenfor en "terskel" dannet av 8 store steiner var det særlig stor tetthet. Det ble opptelt 30 ind. innen 1 m². En ble målt til 93 mm. Ellesr var muslingen sporadisk funnet på hele strekningen. Bekken fra Ramdalsvatnet oppover mot samløpet med bekken fra Gåsvatnet ble underøkt på et tidspunkt med noe for stor vannføring slik at negativt resultat kan være feil.

Ca i 1995 ble det observert elvemusling mellom Fugllangen og Godkarttjønna mot Skruddudalen. Tett ved Bru av tømmer nedenfor Klungerbusetran

Bekken ble besøkt i 2011 av Berger (2012).

Vikabekken mellom Ramdalsvatnet og Langen har en god bestand av elvemusling. Tettheten er lav i øvre del), men øker fra Vikasætra og nedover. Det er lav dødelighet og det er påvist flere muslinger < 50 mm som bekrefter rekruttering siste 20-30 år.
Trusler:
Skogsdrift og fjerning av kantskog
Tiltak:

Laks/sjøørret:
Nåværende Tetthet: God
Kvalitet: Ukjent
Verneform:
Funnår: 1998
Kartlegginsstatus: Påvist
Kartleggingsehov: Inventering (Bestandstatus)
Kommuner tilknyttet: Indre Fosen

Bilder:

0 bilder

Kilder:


Navn: Grande Jarle
År: 1998
Tittel: Elvemusling i Leksvik Leksvik JFF
Link: http://fmtl.gislink.no/elvemusling/kilder/ID_10.pdf
Kildetype: Litteratur

Navn: Lehn, L. O. 2007
År: 2007
Tittel: Pers. medd. Lars Ove Lehn og Berger H.M. feltBIO
Link: http://fmtl.gislink.no/elvemusling/kilder/ID_63.pdf
Kildetype: Innmeldte opplysninger

Navn: Berger, H.M. 2012
År: 2012
Tittel: Kartlegging av elvemusling i Nord-Trøndelag 2011. Sweco
Link: http://fmtl.gislink.no/elvemusling/kilder/ID_355.pdf
Kildetype: Litteratur
Elvemusling i Norge
Statsforvalteren i Trøndelag, Miljøvernavdelingen, Kristian Julien SFTL
Norsk institutt for naturforskning, Bjørn Mejdell Larsen NINA