Logo handlingsplanen for elvemusling

Vassdragsnavn: Svilandselva

11020001
Beskrivelse:
Det ble i 2014 påvist 14 elvemuslinger i Svilandselva. Strekket som ble undersøkt av Irvin Kilde, Trond Erik Børresen og Vegard Ankarstrand, var på ca. 2 km oppstrøms fra brua som ligger rett sør for Skjelbreitjørna. Størrelsen på muslingene varierte fra 2-3cm opp til 10cm.

En mindre strekning nedstrøms fra Svilandsfossen er tidligere sjekket, men da ble det ikke registrert muslinger.

Kilde(pers.medd) melder at Trond Erik Børresen fant 200 elvemusling inni en kraftkanal med tak(ca.1km nedstrøms fra Skjelbreitjørna). Det var kun gamle individer.

I forbindelse med planlegging av en nødvendig utbedring av inntakskanalen til Sviland kraftverk (Svilandskanalen) i Sandnes kommune, ble det oppdaget elvemusling i den ca. 1,8 km lange kanalen som har takoverbygning av bølgeblikk. Utbedringsarbeidet gjorde det nødvendig å flytte muslingene, og Lyse Produksjon AS fant i samarbeid med Fylkesmannen i Rogaland ut at Svia kunne være egnet som potensielt utsettingsområde. Det ble i den forbindelse analysert DNA-prøver av elvemusling både fra Svineskanalen og Svia, og det ble sannsynliggjort at kildebestanden for etableringen av muslinger i Svilandskanalen var fra elva Svia (Larsen & Karlsson 2015). I 2015 ble alle synlige muslinger i kanalen samlet inn ved at det ble gått «manngard» gjennom kanalen etter at den var tilnærmet tømt for vann. Med ca. 10 cm vanndybde og godt lys (hodelykter) var elvemuslingene enkle å oppdage i kanalen (Børresen 2018). Elvemuslingene ble oppbevart i perforerte kasser, som stod i vann, før de ble fraktet med bøtter ut i Svia. Totalt ble det samlet inn 1036 levende muslinger, i tillegg til 134 døde muslinger (tomme skall) i kanalen. Muslingene ble satt ut på egnede steder i Svia, på en 1,7 km lang strekning oppover fra innløpet til Skjelbreitjørn (Børresen 2018; Larsen, B.M. 2021).
Trusler:

Tiltak:

Laks/sjøørret:
Nåværende Tetthet: Sporadisk
Kvalitet:
Verneform: biotopvern etter lakse- og innlandsfiskeloven
Funnår: 2014
Kartlegginsstatus: Påvist
Kartleggingsehov:
Kommuner tilknyttet: Sandnes

Bilder:

0 bilder

Kilder:


Navn: Ledje U.P. 1996
År: 1996
Tittel: Kartlegging av utbredelsen av elvemusling (M. margaritifera) i Rogaland, 1995. Del 1. - Rogaland Consultants a.s., Miljøseksjonen. Rapport 24502-1. 30 s.
Link: http://fmtl.gislink.no/elvemusling/kilder/ID_235.pdf
Kildetype: Litteratur

Navn: Ledje U.P. 1996
År: 1996
Tittel: Kartlegging av utbredelsen av elvemusling (M. margaritifera) i Rogaland, 1995. Del 2. - Rogaland Consultants a.s., Miljøseksjonen. Rapport 24502-2. 47 s.
Link: http://fmtl.gislink.no/elvemusling/kilder/ID_236.pdf
Kildetype: Litteratur

Navn: Irvin Kilde. 2014
År: 2014
Tittel: pers.medd. Irvin Kilde, Fylkesmannen i Rogaland.
Link:
Kildetype: Innmeldte opplysninger

Navn: Larsen, B.M. 2021
År: 2021
Tittel: Flytting av elvemusling i Norge. Eksempler på når, hvor og hvorfor flytting av elvemusling er benyttet som tiltak og resultater fra oppfølging og overvåking. NINA Rapport 2007. Norsk institutt for naturforskning.
Link: http://fmtl.gislink.no/elvemusling/kilder/ID_835.pdf
Kildetype: Litteratur
Elvemusling i Norge
Statsforvalteren i Trøndelag, Miljøvernavdelingen, Kristian Julien SFTL
Norsk institutt for naturforskning, Bjørn Mejdell Larsen NINA